Porovnať (0)

Blog


Beh
Letné
Poradňa

Pitný režim pri športovej záťaži


Pravidelné dodržovanie pitného režimu by sme pre správne fungovanie organizmu mali mať na mysli nielen v bežnom živote, ale zvýšenú pozornosť by sme mu mali venovať predovšetkým v dobe športového výkonu, bez ohľadu na to, či sa jedná o profesionálnu, alebo len rekreačnú úroveň. Nedostatočný prísun tekutín totiž okrem možných zdravotných problémov má za následok i znateľné zníženie výkonnosti, predčasnú únavu, svalové kŕče alebo spomalenie procesu regenerácie, dehydratáciou sa tak každý športovec akéhokoľvek druhu vystavuje riziku vážnych komplikácii, ktorým je nutné predísť vhodným príjmom tekutín.

Voda ako jedna zo základných živín v našom tele okrem iného zaisťuje napríklad transport dôležitých látok a živín v organizme, stálosť vnútorného prostredia, termoreguláciu a celú radu ďalších procesov. Behom bežného režimu by preto bežný človek mal vypiť minimálne 2,5 litrov až 3 litre tekutiny denne, v dobe zvýšeného výkonu alebo pri dlhšom pobytu na slnku sa potom odporúča túto hladinu zvýšiť až na 5 litrov. Častou chybou, ktorú sa mnohí ľudia dopúšťajú, je vyčkávanie na moment, kedy sa dostaví pocit smädu, ktorý následne veľakrát zaženú tekutinou o väčšom objeme. Smäd však môžeme vnímať ako varovný signál upozorňujúci na dehydratáciu organizmu, preto ho radšej obíďte pravidelným príjmom vody skôr o menších dávkach, ale v kratších intervaloch plynule po celý deň, namiesto väčších dávok vzdialených od seba dlhým časovým úsekom.

Pre športovcov predstavuje dehydratácia tela krízový stav, ktorý sa prejaví nielen výrazným znížením výkonnosti alebo úbytkom energie a zlou regeneráciou, ale viesť môže i k vážnemu zraneniu či iných zdravotní komplikácií. V dobe zvýšeného výkonu preto poctivý pitný režim nikdy nepodceňujte a uistite sa, že vaše telo bude vždy dôkladne zásobované dostatočným množstvom vody, prípadne špeciálneho športového nápoja.

Pri zostavení optimálneho pitného režimu v dobe zvýšenej pohybovej aktivity by mal každý športovec vziať do úvahy niekoľko faktorov, a síce predovšetkým aktuálne klimatické podmienky a typ a mieru intenzity danej záťaže. Pokiaľ sa teda napríklad chystáte na nenáročnú hodinovú vychádzku na bicykli či krátky výbeh, naplno spoľahnúť sa môžete na fľašu čistej vody bez bubliniek, ktorá vás ochráni pred dehydratáciou a zaistí vášmu telu dostatok potrebnej tekutiny. Nič menej v prípade, že sa chystáte vykonávať intenzívnejšiu záťaž, doprajte svojmu telu kvalitný športový nápoj, ktorý je na rozdiel od obyčajnej vody obohatený o zásoby nepostrádateľných minerálov.

Je dôležité mať na pamäti taktiež konzumáciu nápoja ešte pred samotným výkonom. Obecne sa odporúča konzumácie 500 ml asi 2 hodiny pred výkonom a následne 150 – 200 ml približne 20 minút pred začiatkom. Tieto hodnoty sa môžu meniť taktiež v závislosti na individuálnych potrebách, avšak predísť by sa malo pocitu ťažkého žalúdku, ktorý sa môže negatívne podpísať na výkonoch. V priebehu vykonávania športu je nutné priebežne doplňovať tekutiny, ktoré telo stráca potením. V ideálnom prípade by nápoj mal obsahovať i menšie množstvo sacharidov, ktoré poslúžia ako zdroj energie a vypiť by sme mali 200-300 ml každých 10-20 minút. Doplnenie stratených tekutín a minerálov je podstatné i po ukončení výkonu, kedy je ľudský organizmus vyčerpaný a potrebuje vhodné prostriedky pre správnu regeneráciu. V tejto fáze je vhodné telu dopriať isotonické nápoje, prípadne hypertonické nápoje po výkone o vysokej intenzite.







Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422