Porovnať (0)

Blog


Beh
Zimné
Poradňa

Behanie v zime- ako správne sa obliecť


Zastávate názor, že zima nie je dobrá na behanie, preto sa radšej zachumláte pod perinu s horúcim čajom, vianočnými cukrovinkami a sledujete film, ani by ste vedeli, o čo prichádzate? Potom je tento článok priamo pre Vás.

I v zime sa dá behať, a pokiaľ sa chystáte v nasledujúcom roku pretekať, tak práve zimný tréning môže rozhodnúť o Vašom úspechu a neúspechu v súťažiach. Než ale opustíte vyhriaty byt, je dobré vedieť, ako sa správne obliecť. Pokiaľ oblečenie podceníte, môžete skončiť s chrípkou alebo zápalom pľúc.

Najdôležitejšie sú vrstvy. A obecne platí, že radšej viac, než menej, ale zase nie je dobré čokoľvek preháňať, inak sa spotíte po pár krokoch a koledujete si o nachladnutie. V zimnom období sa určite vyplatí investovať do spodnej vrstvy oblečenia, ktoré by malo dobre odvádzať pot. Najlepšou voľbou je funkčné spodná bielizeň, ktorá Vás udrží v suchu. Vyskúšať môžete funkčné prádlo (V3 Tec Seamless pánskeV3 Tec Seamless dámske) z nášho zimného e-shopu. Pri teplotách okolo nuly možno funkčnú spodnú bielizeň nahradiť termo tričkom, ideálne s dlhým rukávom (Mizuno Merino Wool pánskeMizuno Wool Crew dámske). V chladnejšom počasí určite nezabúdajte na mikinu. Keď Vám bude teplo, unesiete ju aj v ruke, prípadne ju uviažete okolo pasu. Mikinu vyberajte podľa materiálu, zároveň by nemala byť príliš ťažká a huňatá. Ideálna je napríklad pánska Salomon Trail Runner Warm, pre dámy Salomon Discovery Active. V zimných mesiacoch nie je neobvyklý ani nepríjemný vietor, preto je dobré mať v šatníku kvalitnú vetruvzdornú bundu. Tú môžete využiť i pri športovaní na jar a na jeseň, alebo k iným zimným športom (napríklad bežeckému lyžovaniu). Vyberať môžete zo širokej ponuky búnd na bežky, alebo priamo bundy na beh (pánske bundydámske bundy).

Čo sa týka nohavíc, pokiaľ za oknom zrovna nepanuje krutá mrazivá zima, bohato Vám postačí jedna teplejšia vrstva. Je dobré voliť radšej zateplené legíny, napríklad (dámske Salomon Agile Long Tight) alebo termolegíny (pánske Mizuno Breath Thermo Tights). Teplejšie ponožky väčšinou nie sú potreba, radšej sa zamerajte na zateplenú obuv. V obuvi so zvrškom z ľahkej sieťoviny Vás budú po chvíli oziabať nohy, čo je škoda. Ideálnou voľbou je preto napríklad topánka Salomon Snowcross upravená špeciálne do zimných podmienok. V prípade zimy bez snehu si vystačíte s nízkymi topánkami, vyberať môžete zo širokej ponuky nášho bežeckého e-shopu www.actirun.cz, prípadne sa pýtajte špecialistov u nás na predajni.

 

Zabúdať by ste určite nemali na najdôležitejšiu časť vášho tela – hlavu. Hlavou totiž odchádza preč z tela najviac tepla. Čelenka alebo čapica by preto mala byť základom Vášho bežeckého vybavenia. Vo veľmi chladných podmienkach nie je od veci nasadiť i lyžiarsku kuklu a chrániť tak dýchací systém pred mrazom. Ruky ochránite pomocou bežeckých rukavíc, ktoré sú ľahké a hrejivé zároveň.

Skvelé. Vzorové oblečenie odchádzate z domu. Na čo by ste si mali dávať pozor? Predovšetkým na dostatočné zahriatie svalov a celého organizmu, aby ste tak predošli nepríjemným zraneniam.

Zabudnite na rozprávky, že v zime sa behá zle, alebo sa nedá behať vôbec a vyrazte von. Jeden z najlepších pocitov, aký môže bežec zažiť, je príjemné chrupanie snehu pod nohami.







Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422