Porovnať (0)

Blog


Poradňa
Zimné
Technológie

Čo je to vlastne rocker?


V lyžiarskom zjazdovom športe je v poslednej dobe veľa frekventované slovo Rocker. Krátke zamyslenie nad tým, čo vlastne Rocker je, z akého dôvodu je vo výrobe používaný, aké sú jeho výhody a ďalšie... určite stojí za zmienku.

 

Všetko začína pochopením zákonov prehybu lyže. Od pradávna sa vyrábali lyže nie rovné, ale s klasickým prehnutím pod viazaním. Tomuto klasickému prehnutiu sa hovorí camber.

Ako sa svet lyžovania v poslednej dobe vyvíja a vyvíja (viď. napríklad skladba disciplín zaradených do programu OH), čím ďalej viac ľudí sa venuje nielen jazde na upravených zjazdovkách, ale holduje aj lyžovaniu vo voľnom teréne (freeriding), snowparku (freestyling). Práve v tejto komunite dochádza k zisteniu, že lyže s opačným prehnutím, než je klasický camber, sa v prachovom snehu, alebo i v ťažkých podmienkach chovajú lepšie. Zlepšuje sa ich ovládateľnosť a točivosť. V týchto disciplínach sa dĺžka lyží bežne pohybuje okolo 190 cm (kvôli vpredo-zadnej stabilite pri jazde voľným terénom), zároveň ich celková šírka je mohutnejšia pre schopnosť prejazdu neupraveným svahom. Opačné prehnutie – Rocker (tvar banánu) uľahčuje ich ovládanie.

Tieto vlastnosti zaisťuje kratšia kontaktná dĺžka hrán. Toto je miesto v prednej a zadnej časti lyže, kde sa hrana dotýka snehu. Tento profil lyže sa ujal skôr u výrobcov lyží pre tieto druhy lyžovania. Rocker uľahčuje ovládateľnosť lyže, šetrí sily jazdca, dáva lyžiam vyššiu hravosť. Preto bol tento prvok použitý do výroby celých kolekcií všetkých značiek. Takmer všetky lyže v súčasnej dobe, schádzajúce z výrobných pásov, sú obohatené Rockerom.

V počiatku sa ozývali hlasy, že inovácie lyží Rockerom sa vyrovnajú carvingovej revolúcii z doby nedávno minulej. Výrobcovia prepáčia, ale podľa môjho názoru carvingová revolúcia mala zásadný vplyv na tvary, dĺžky a ďalšie atribúty dôležité pre výrobu lyží. Táto revolúcia je v podstate ukončená a ďalšia v podobe tej rockerovej nebude určite tak zásadná.

Ešte k rozdeleniu typov Rockeru. Rovnako ako u carvingu, rozdelenie nie je jednotné a v podstate každá značka hovorí o inom delení. Pre zjednodušenie vychádzam z najčastejšieho delenia:

  1. Piste Rocker
  2. All Mountain Rocker
  3. Powder Rocker

Piste Rocker je v podstate malé pozdvihnutie lyže v prednej časti (rádovo cca 5 cm), ostatné časti lyže majú profil klasického camberu. Tento spôsob sa používa u všetkých lyží určených na upravenú zjazdovku i u slalomových lyží a u lyží na obrí slalom tj. komerčne vyrábaných závodných lyží.

All Moutain Rocker má radikálnejšie zdvihnutie špičky najviac sprevádzané zdvihnutím pätky (niekedy taktiež Tip Tail Rocker). Týmto je kontaktná plocha (hrana) samozrejme kratšia.

Powder Rocker je v podstate prehnutý, používaný predovšetkým u špeciálnejších lyží používaných vo freeridingu a bočný profil týchto lyží je už na pohľad „banánový“.







Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422