Porovnať (0)

Blog


Letné
Recenzie
Turistika

RECENZIA: Salomon X Ultra 2 GTX W


Turistická obuv Salomon X Ultra 2 GTX W obstála v horskom teréne

V priebehu mája sme sa rozhodli, že vyrazíme na horskú turistiku do Julských Álp v Slovinsku. Narýchlo som preto zháňala turistickú obuv, ktorá obstojí i v náročnom teréne. Objednala som si topánky u Actisport – Salomon X Ultra 2 GTX.

Normálne mám veľkosť 38, tentokrát som zvolila veľkosť 38 2/3, pretože som predpokladala, že noha pri náročnejšej turistike natečie – a rozhodla som sa úplne správne. Prvý deň sa mi topánka zdala vcelku veľká, musela som veľmi doťahovať šnúrky Quicklace – ktoré ale mimochodom perfektne stiahnu topánku a noha v nej drží pevne. Šnúrky ma veľmi potešili, uťahovanie topánok je jednoduché, rýchle a maximálne pevné. Od druhého dňa, kedy sa obuv prispôsobila mojej nohe, sedela presne tak, ako má a nemohla som si ju vynachváliť.

Pri prvej túre som mala strach z pľuzgierov a otlakov, predsa len, nie je najlepší nápad vyraziť v úplne nových nerozchodených topánkach na niekoľkohodinovú cestu. Obuv ma ale príjemne prekvapila, nikde netlačila a nohy v nej boli ako v bavlnke. Ani po niekoľkých hodinách som necítila žiadny nepríjemný tlak ani náznak otlakov.

Výrobca zmieňuje, že topánka je perfektná do horského terénu. Mala som trochu pochybnosti potom, čo nohy niekoľkokrát podkĺzli na drobných kameňoch. Na druhú stranu – nemôžeme očakávať, že nás podošva podrží v náročnom teréne, keď máme zlú techniku chôdze. Každý krát, keď mi noha podkĺzla, šlo predovšetkým o moju chybu v prenesení váhy. Pravdou je, že na veľkých balvanoch držala obuv pevne na mieste, a to pri výstupoch i zostupoch, a mohla som sa na ňu spoľahnúť.

Obuv by som určite odporučila všetkým ľuďom, ktorí sú „šikovní“ ako ja. Hneď druhý deň sa mi stalo, že som sa poriadne nepozrela pod nohy a stúpila do vody. Celá topánka (vrátane šnurovania) sa ponorila do rieky Kozjak. Výborne, povedala som si, teraz budem celý deň chodiť s mokrou topánkou. K môjmu prekvapeniu sa ale dovnútra nedostala ani kvapka vody – technológia Gore-Tex je skutočne špičková a mohla som sa na ňu 100%-tne spoľahnúť. Dážď, kaluže, potoky, rieky – nič nie je problém. Jazyk je navyše pevne prišitý k obuvi, takže ani zhora sa do topánky voda nedostane.

Moja nešikovnosť nekončí len u vstúpenia do vody. To by som nebola ja, aby som nezakopla pri každom druhom kroku. Našťastie má topánka špeciálne upravenú špičku proti okopom a ani po týždni v horách som ju nezničila – hurá.

V horách sa niekedy stretávame i s vysokými teplotami, preto som sa trochu obávala zo zaparenia nôh v topánkach. Obuv je ale dostatočne priedušná a ani jedenkrát sa mi nestalo, že by som mala spotené nohy.

V rámci jednej turistickej prechádzky pozdĺž rieky Soča som dostala chuť na krátke prebehnutie sa. Kombinovala som chôdzu s behom a musím povedať, že napriek tomu, že je obuv určená výhradne na turistiku, nevadí jej ani ľahký výklus. Samozrejme že došľap a odraz tak príjemný nie je, ako v špeciálnych bežeckých topánkach, ale X Ultra 2 rozhodne nebránia pohybu.

Za seba musím povedať, že mňa Salomon X Ultra 2 GTX W príjemne prekvapili a môžem ich len a len odporučiť. Pokiaľ hľadáte topánky na náročnejšiu (horskú) turistiku, určite ich vyskúšajte, nebudete ľutovať. Bonusom je žiarivý vzhľad, ktorý vybočuje zo stereotypu šedých turistických topánok.







Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422