Porovnať (0)

Blog


Poradňa
Zimné

Ako vybrať zjazdové topánky a palice


Výber zjazdovej obuvi je to najdôležitejšie, čo záujemcu o zjazdové lyžovanie čaká. Môžete mať perfektné lyže, oblečenie a ďalšie doplnky, ale pokiaľ Vám nesadnú topánky, nie Ste tieto veci schopný využiť podľa Vašich predstáv.

 Pri výbere topánok sa riadime niekoľkými parametrami.

1. Veľkosť topánok. Štatistika hovorí, že 50 % lyžiarskej populácie si kupuje zlú veľkosť topánok (spravidla väčšie, než je potreba). Ortodoxní špecialisti tvrdia: vyskúšajte topánky vo veľkosti, ktorá Vám padne a potom si kúpte o číslo menšie. Pravda je, že skoro každá vnútorná botička v dnešnej dobe má schopnosť sa dotvarovať (vymačkať) a tým pádom sa užívaním topánky „zväčšia“. Tento fakt je potrebné pri výbere zohľadniť.

2. Flexná tuhosť. Toto číslo, veľakrát uvádzané v názve topánky, nás informuje o tvrdosti obuvi smerom do tzv. lyžiarskeho nákľaku. To znamená, ako moc je topánka ochotná nás pustiť v ohybe smerom dopredu ku špičke viazania. V súčasnej dobe je najpredávanejšia flex topánok 100 u mužov a 80 u žien. Avšak tieto čísla môžu byť u jednotlivých značiek rôzne.

3. Šírka topánok. Toto číslo sa uvádza v mm a znamená šírku v najširšej – záprstnej časti nohy. Všeobecne platí pravidlo: čím športovejšie topánky, tým užšie kopyto, podľa ktorého sú vyrobené. Väčšina topánok je v súčasnosti v rozmedzí 98 – 105 mm.

Rovnako ako u iných vecí, je aj pri výbere topánok potrebné takmer vždy robiť kompromisy. Zvoliť správnu tvrdosť topánok v závislosti na komforte, ktorý od nich očakávam. Dnes trend výrobcov lyžiarskeho vybavenia smeruje k tomu, aby aj veľmi športové (flexne tvrdé) topánky mali dostatočne veľké pohodlie. Skôr vyrábané topánky s flexou napr. 120, boli pre lyžiarov, ktorí tuhosť topánok nadraďovali nado všetko. Dnešné modely i v tejto tvrdosti ponúkajú dostatok komfortu pre celodenné jazdenie.

Samostatnou kapitolou je tzv. bootfitting. Toto, v poslednej dobe veľakrát skloňované slovo, znamená úpravu lyžiarskych topánok na konkrétnu nohu užívateľa. Ako už bolo spomenuté, takmer každá vnútorná botička má schopnosť sa (do určitej miery) prispôsobiť zvláštnosti nohy lyžiara. Túto schopnosť je možné urýchliť zahriatím botičky na špeciálnom stroji. V poslednej dobe sa taktiež mnoho výrobcov snaží o úpravu topánok v oblasti plastových skeletov. Ide o to, že v špeciálnych peciach (napr. systém Custom Fit od Salomonu a Atomicu), sa pomocou vysokej teploty, získa možnosť dotvarovať skelet topánok na nohu zákazníka. Tento proces prebieha samozrejme v smere zväčšenia (rozšírenia) topánky. Viac informácii o bootfittingu sa dozviete v článku Tvarovanie lyžiarskych topánok.

Nemalú úlohu hrá i správny výber vložiek do vnútorných botičiek tzv. stielok. Existujú firmy, ktoré sa špecializujú na výrobu stielok lyžiarskych topánok (Boot Dog, Sidas a ďalšie). Tieto vložky nielen zvýšia komfort z hľadiska zdravotného (klenba chodidla apod.), ale tiež zabezpečia i lepšiu termickú stránku veci, čo ocenia predovšetkým zákazníčky.

Pre výber zjazdových palíc existujú tabuľky, ako vysoké palice, by mal lyžiar mať. Pokiaľ užívateľ otočí palicu bodcom hore a uchopí ju pod tanierom, mala by ruka v lakti zovierať pravý (alebo trochu tupý) uhol. Ďalej sa líšia materiály, tvarom a komfortom rukoväte a schopností pútka. Taktiež hrá úlohu zladenosť značky a farby palíc s ostatnou výbavou.







Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422