Porovnať (0)

Blog


Poradňa
Zimné

Ako vybrať obuv na bežky, viazanie a palice


Rovnako ako u lyží, je nutné i u obuvi na bežky rozlíšiť, či budú topánky používané na klasiku (striedavý či súpažný spôsob, za použitia stúpacích voskov), alebo na korčuliarsky štýl (skating). Je možné zaobstarať i tzv. Combi topánku.

 

 

 

Najčastejšie použitie u našich zákazníkov je topánka klasická. Táto topánka je bez spevňujúcich elementov v oblasti členkov a je predovšetkým uspôsobená k ľahkému ohybu v predozadnej rovine. To slúži pre ľahké použitie pri striedavom pohybe. Využíva ju veľká väčšina turistických bežkárov, ktorí korčuliarsky štýl v podstate nepoužívajú. Topánka je samozrejme i cenovo dostupnejšia, než iné kategórie.

V ČR sú u bežiek populárne topánky s označením Combi (niekedy taktiež Universal atď.) Tieto topánky sú kompromisom medzi klasickou a korčuliarskou topánkou. Majú vo svojom prevedení golier okolo členka, ktorý topánku spevňuje pre odraz do strany na korčuľovanie. Čím je topánka vo vyššej triede tým je tento golier tvrdší. Táto topánka sa samozrejme vyrába do určitej výkonnostnej úrovne, od nej sa potom prísne odlišuje klasika a korčuľovanie.

Špeciálna korčuliarska topánka je definovaná vyššou tvrdosťou podrážky predovšetkým v rovine ohybu. Toto je pre lepšiu ovládateľnosť lyže pri odraze do boku. Taktiež má odlišný spevňujúci golier v oblasti členka - je spravidla vyšší a pevnejší.

Vo vyššej úrovni topánok sa pracuje tak, ako v klasike, tak i v korčuliarskej obuvi s karbónovými komponentmi, kvôli ich nízkej váhe a vysokej pevnosti. Tento výrobný postup sa samozrejme odráža i na cenovej hladine produktu.

Postup pri výbere vybavenia na bežky je ten, že najskôr sa vyberie obuv a nasleduje výber viazania, ktoré zodpovedá príslušnej topánke.

Existujú dva systémy viazania, a to SNS a NNN. Tieto sa od seba líšia spôsobom uchytenia topánky vo viazaní, súbežne s drážkovaním v podrážke topánky. Oba systémy sú rovnocenné pri úspechoch vo svetových súťažiach, takže preferencie jedného na úkor druhého sú zbytočné.

U systému NNN (Fischer, Alpina, Rossignol, Madhsus a ďalšie) je ešte rozdiel medzi verziou, kde je nutné vŕtať viazanie do lyže, a verziou tzv. NIS prevedenia, kedy je podložka pre viazanie z výroby už v konštrukcii lyže a viazanie sa na ňu len nasúva.

Taktiež systém SNS (Salomon, Atomic, Botas, Hartjes atď.) pracuje s dvomi prevedeniami. S jednohrazdovým profilom a dvojhrazdovým pilotom. Taktiež lišta, ktorá zapadá do podrážky topánky, sa u oboch systémov líši.

Bežecké palice podstatne viac ovplyvňujú výkon lyžiara, než palice zjazdové. Preto sa výrobcovia snažia o produkciu palíc čo najľahších a zároveň pevných. V súčasnej dobe sa využíva u turistických palíc hliník rôznej tvrdosti. U športovejších palíc, ide o kombináciu hliníku a karbónu (20 – 80 %), u závodných väčšinou 100% karbónové prevedenie.

Taktiež sa samozrejme líšia rukoväte, od plastových po korkové, pútka, kde sa u lepších palíc používa tzv. závodné pútko, ktoré uľahčuje plynulý návrat rukoväte do ruky.

Samozrejmosťou je rozdielna dĺžka palíc pre klasiku a korčuľovanie, kde vychádzame z tabuliek. U palíc najvyšších rad, možno tiež palicu zarezať na presnú dĺžku, podľa potreby (označenie KIT).







Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422