Porovnať (0)

Blog


Poradňa
Letné

Ako vybrať detskú obuv


Pri výbere detskej obuvi musíme byť ešte dôslednejší, než pri nákupe pre dospelých. Majme na pamäti, že detské nôžky sú vo vývine a nevhodná alebo nekvalitná obuv môže spôsobiť zdravotné poškodenie a deformáciu nôh. Niektoré deformácie sa neprejavia hneď a trápiť môžu potom po celý život (vybočené palce, bolesti holení, kolien, bedier, chrbta atď.). Dobré je deťom nohy kontrolovať a pri výbere nových topánok i premerať dĺžku oboch nožičiek. Detské nohy rastú nepravidelne, ale veľmi rýchlo (za rok i 14 - 19mm).

Medzi faktory, ktoré sa negatívne prejavujú na detských nohách, patrí vedľa nevhodnej obuvi (príliš krátke, špicaté, alebo úzke topánky) aj neprimerane dlhá chôdza alebo státie, na strane druhej aj nedostatok pohybu, chôdze po tvrdom podklade, či nadmerná hmotnosť detí. Podľa údajov z lekárskych štatistík sa väčšina (99 %) detí rodí so zdravými nohami a pri nástupe do školy má 34 % vady nôh. S pribúdajúcim vekom detí rastie i počet zistených vád.

Aké topánky vlastne vybrať?

Najdôležitejšia je veľkosť a tvar topánok. Pozor musíme dávať hlavne na malé topánky. Dieťa nemá taký cit a skúsenosť, aby poznalo, že topánky tlačia. Dĺžku topánok volíme tak, aby pred prstami bol asi 1 cm do špičky topánok voľný. Špička topánok by mala mať guľatý tvar a poskytovať prstom dostatok miesta a pohodlia. Zlé sú i veľmi široké a dlhé topánky. Noha v nich jazdí a naráža do prednej a bočnej časti a otláča sa.

Skontrolujeme, aby päta presne sedela v topánke a nezdvíhala sa. Topánky by mali mať dostatočne dlhý, vysoký a tuhý opasok – diel v zadnej (pätnej) časti. Aby topánky dobre držali na nohách, je lepšie vybrať tie so šnurovaním, alebo inú možnosť úpravy.

Detské topánky musia byť taktiež čo najľahšie, aby nepreťažovali kĺby. Samozrejmosťou je dostatočné odtlmenie topánok, ktoré zaistí kvalitná podošva a anatomicky tvarovaná stielka. Pre menšie deti volíme topánky vyššie - členkové. V oblasti prstových kĺbov musí byť topánka ohybná (flexibilná).

Pre celkový komfort pri nosení obuvi nezabúdajme aj na používanie kvalitných a vhodných ponožiek. Aj pre malé deti sú ponožky, funkčné a špeciálne určené na rôzne činnosti, potrebným vybavením. Nezabúdajme, že každý jedinec má i jedinečný tvar nôh, preto nie je vhodné nosiť topánky po druhom. Rozhodne sa vyhnite nákupu neznačkovej obuvi neznámeho pôvodu, ktorá je často vyrobená z nevhodných alebo závadných materiálov.







Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422