Porovnať (0)

Blog


Poradňa
Zimné

Ako vybrať bežky


Výber bežeckej výbavy potrebuje čo najviac profesionálnych doporučení a najlepšie špecializovanú predajňu. Prečo? To sa pokusím vysvetliť v následujúcich riadkoch.

 

V prvej rade si musí kupujúci ujasniť, aký typ bežky hľadá. V podstate existujú dva:

  1. Hladké bežky (wax), ktoré sa ďalej delia na lyže určené na klasický spôsob behu a na korčuliarsky (skating). V tejto skupine sa nachádzajú bežky od turistických, až po závodnú úroveň. Ak sú tieto lyže dobre pripravené (navoskovaním), poskytnú užívateľovi neopakovateľný zážitok z jazdy. V ČR a SR je taktiež obľúbený typ lyží s označením Combi. Je to typ lyží, ktorý je tvrdší než klasický a mal by teoreticky slúžiť i pre skating. V alpských a severských krajinách sa tento typ bežiek takmer neponúka (z dôvodu rozdielnej prípravy na odlišné spôsoby a tiež kvôli použitiu inej dĺžky palíc).
  2. Bežky s tzv. podporou stúpania. Môžu mať protišmyk v oblasti stúpacej komory pod topánkou lyžiara (grip, crown, ľudovo šupina atď.). Ďalšou možnosťou sú bežky so špeciálnou sklznicou (Salomon Micro, Atomic Ultragrip…). Posledné tri sezóny používa Atomic a Salomon tzv. SkinTec. Ide o vymeniteľnú mohérovú dosku v oblasti stúpacej komory a zvyšok sklznice je hladký (výborná športová varianta). Všetky bežky s podporou stúpania sú určené pre klasický spôsob behu. Výhodou tejto skupiny sú ich menšie nároky na údržbu, avšak na druhej strane ich sklz nikdy nebude taký, ako u dobre navoskovaných hladkých lyží.

Pokiaľ si teda ujasním, čo hľadám, je nutné zvoliť správnu dĺžku lyže. Jedná sa o klasiku je optimálna cca + 20 cm nad výškou postavy. Pre korčuľovanie 0 až + 10 cm nad výškou, u Combi cca + 15 cm.

Avšak najdôležitejší aspekt je váha lyžiara v závislosti na dĺžke (typu) bežiek. Aby lyže správne fungovali pri odraze a sklze, musí ich tvrdosť zodpovedať hmotnosti užívateľa. Táto tvrdosť sa meria na špeciálnom stroji tzv. Flextesteri. Tento stroj je schopný posúdiť, či typ a dĺžka lyží je vhodná pre konkrétneho lyžiara a súčasne diagnostikuje dĺžku stúpacej komory (úseku sklznice, kam nanášate stúpacie vosky). Ak sú bežky príliš mäkké, lyže nejazdia, ak príliš tvrdé, nie je lyžiar schopný sa z nich odraziť (podkĺzavajú). Takto zle vybrané lyže sú nefunkčné a znamenajú len vyhodené finančné prostriedky. Viac sa o Flextesteri dočítate na našom blogu.

Službu spojenú s diagnostikou na Flextesteri robíme u zákazníkov, ktorí nakupujú v našom kamennom obchode i na e-shope zadarmo.







Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422