Porovnať (0)

Blog


Poradňa
Beh
Letné

Ako vybrať bežeckú obuv


Bežecké topánky sú najdôležitejšou súčasťou bežeckej výbavy. Používaním správnej obuvi predchádzame zraneniu, deformácii a nepohode pri behu.

Pred zakúpením topánok sa zamyslíme nad tým, kde budeme behať (v akom teréne), ako našľapujeme pri behu, v úvahu vezmeme i našu kondíciu a hmotnosť a sústredíme sa i na veľkosť topánok. Výrobcovia rozlišujú topánky pánske, dámske a detské a tomu prispôsobujú tvar i vlastnosti topánok.

1) Terén

Najčastejšie používaná obuv je cestná, pre beh na asfalte, škváre, alebo antuke. Tieto topánky majú hladšiu podrážku.

Do terénu, mokrého počasia, či snehu volíme topánky krosové, ktoré majú hrubšiu a protisklzovú podrážku. Topánky do terénu sú postavené na nízkej podošve, ktorá zaručuje stabilitu pri behu.

2) Nášľap

Pomôckou pre zistenie nášho nášľapu môže byť pohľad na naše staré topánky. Podľa toho, ako sú opotrebované podrážky, rozoznáme, aký máme typ nášľapu:

Pokiaľ sú rovnomerne opotrebované päty topánok, máme ideálny nášľap = neutrálny. Ochodené vnútorné strany podrážok znamenajú, že sa jedná o takzvanú pronáciu (pravdepodobne máme nohy do X). Opotrebované vonkajšie hrany topánok zase ukazujú na takzvanou supináciu. Väčšina žien je vďaka prirodzene širšej panve obdarená pronačným nášľapom.

Výrobcovia tieto druhy nášľapov zohľadňujú a podľa toho i prispôsobujú konštrukciu topánok. Pre pronačný nášľap majú topánky označenie support (podpora) a sú obohatené zosilnenou vrstvou materiálu na vnútornej strane topánok. Tým udržujú nohu v neutrálnom (strednom) postoji. Pre supinačný nášľap sú vhodné topánky s označením neutral.

3) Bežci začiatočníci, či s nadváhou  

Pokiaľ spadáme do tejto kategórie, siahneme po vysoko odtlmených topánkach. Tieto sú síce o niečo ťažšie, ale dopady v nich budú tlmenejšie a tým i príjemnejšie a pre nás šetrnejšie. Časom, keď niečo nabeháme a zhodíme, si doprajeme topánky ľahšie, ktoré nám ušetria tak, ako peniaze, tak aj úsilie vynaložené pri behu.

 

4) Veľkosť bežeckých topánok

Pokiaľ tápame v zvolení vhodnej veľkosti tenisiek, vyplatí sa zmerať si chodidlo. Bosou nohou stúpneme na papier a obkreslíme svoju nohu. Zmeriame najdlhšiu vzdialenosť (väčšinou päta - palec) a pričítame 1 cm. Volíme vždy dlhšie z oboch chodidiel.

 

Topánky skúšame na bežeckú ponožku a to najlepšie v poobedňajších hodinách. Nesmie nikde tlačiť, ale príjemne sedieť na nohe.

Než po prvýkrát vybehneme v nových topánkach, je dobré si na ne zvykať a chodiť v nich doma.

Každý máme jedinečný tvar nôh, preto svoje topánky nepožičiavame.

Aby boli topánky skutočne funkčné, je potreba taktiež myslieť na ich včasnú obmenu po cca 800 - 1000 nabehaných kilometroch (tento údaj je nutné brať len orientačne, je treba vziať v úvahu aj podmienky, hmotnosť a ďalšie náležitosti).

 

 

 







Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422