Porovnať (0)

Blog


Poradňa
Zimné

Ako správne vybrať lyže


Ak sa chceme venovať výberu zjazdových lyží v tunajších podmienkach, musíme se odprostiť od myšlenky zahrnúť do tohto zoznamu lyže špeciálne, čo znamená, že neberieme v úvahu lyže určené na freeriding, freestyling, skialpinismus atď., čo sú síce disciplíny krásne, ale zatiaľ z hľadiska masovosti v ČR a SR málo vyhľadávané. Pokiaľ áno, tak väčšinou u vysoko aktívnych lyžiarov a veľakrát ako doplnok k už existujúcej výbave. Zostaňme teda u najbežnejšieho rozlíšenia lyží pre väčšinu českej a slovenskej lyžiarskej populácie.

 

V prvej rade, by mal každý lyžiar zhodnotiť svoje požiadavky z hľadiska svojich priorít:

  1. Aká je moja lyžiarska zdatnosť
  2. V akom teréne budem lyže používať
  3. Akú dĺžku oblúku preferujem
  4. Akú si predstavujem cenovú hladinu

ad 1: Lyžiarsku zdatnosť z hľadiska európskej klasifikácie rozlišujeme do 3 skupín:

  • L (laik – začínajúci, menej skúsený)
  • A (adventure – stredne skúsený lyžiar až po dosť pokročilý)
  • S (sport –hobby lyžiar so športovými až vysoko športovými ambíciami)

ad 2: Požiadavka väčšiny lyžiarov v ČR a SR (vzhľadom ku klimatickým a geografickým podmienkam) je určená smerom k lyžiam určených na zjazdovku. V alpských krajinách je v súčasnej dobe trend vyberať lyže s menšou, či väčšou schopnosťou výborne fungovať i mimo upravený terén. Tieto lyže sú zaraďované do kategórie All Mountain a sú skutočnými univerzálkami z hľadiska všetkých snehových podmienok. Sú celkovo mohutnejšie, ale veľmi ľahko ovládateľné.

ad 3: Táto požiadavka úzko súvisí s bodom 2. Ide o lyže určené na zjazdovku, rozlišujeme lyže na krátky oblúk (slalomky), na dlhý oblúk (obračky) a na stredný oblúk (univerzálky, ktoré teoreticky vedia krátky i dlhý oblúk).

ad 4: Chápem, že každý spotrebiteľ by chcel „za čo najmenej peňazí, čo najviac muziky“. Ale to bohužiaľ nejde dosiahnuť. Vždy sú dôležité body 1 – 3. Čím špecifickejšie lyže budete voliť, tým ich cena bude vyššia. Ďalej tu máme otázku ohľadom hmotnosti lyžiara a jeho silových predispozícii (určite bude finančný rozdiel medzi lyžami pre ženu 165 cm / 60 kg a muža 185 cm / 90 kg). Môžem Vás však ubezpečiť, že návratnosť tohto kúpneho modelu je 100 %. Čo je mi platná výborná kúpa lyží za napr. 6 000,- Kč, keď pri lyžovaní na modrej zjazdovke síce lyže fungujú, ale pri nájazde na strmší svah – na červenej (nedaj Bože čiernej) zjazdovke lyže nedržia stopu, vibrujú, plávajú pod lyžiarom, čo je dôkaz ich nevyváženosti medzi hmotnosťami, lyžiarskou zdatnosťou a na druhej strane i zložením (tuhosťou) lyží. Tu by som použil druhé príslovie „lacná – dvakrát platená“.

Záverom: Pri výbere Vašich lyží Vám doporučujem nákup u odborných firiem, ktoré majú s touto problematikou dlhšiu skúsenosť. Ak to bude tá naša, budeme dvakrát radi. A ak budete spokojný i Vy, verte mi, bude to aj naša radosť.

Prajem Vám veľa zážitkov s Vašou novou výbavou na bielych svahoch.

 







Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422