Porovnať (0)

Blog


Beh
Poradňa
Letné

Ako správne vybrať bežeckú obuv do hôr?


Máte za sebou niekoľko desiatok či stoviek nabehaných kilometrov a chcete vyskúšať niečo nového? Možno nastáva čas vymeniť cesty za náročnejší terén a s kvalitnou horskou bežeckou obuvou vyraziť do prírody. Viete ale, ako vybrať správnu bežeckú obuv do hôr?

Popremýšľajte, v akom teréne chcete behať

Pod pojmom horský beh si predstaví každý niečo iného. Pre niekoho to môže byť beh po kľukatiacich sa horských asfaltových cestách, v tom prípade pokojne zostaňte u pôvodnej obuvi určenej na cesty. Väčšina bežcov si ale predstaví nádherné horské cestičky alebo skalnaté prechody.

Beh po horských vyšliapaných cestách alebo kamienkovom podklade

Vyšliapané hlinené cesty sú typické pre pohorie s nižšou nadmorskou výškou. Za tými nemusíme jazdiť ďaleko, Česká republika i Slovensko nám ponúka niekoľko nižších pohorí s nádhernou prírodou. Pre horský beh v ČR/SR je dôležitá dobrá priľnavosť obuvi za každého počasia. Myslite na to, že každý deň nebude páliť slnko, a môžete sa tak stretnúť s blatom a kalužami. Obuv by mala obstáť i v takto náročných podmienkach. Dôležitá je predovšetkým:

  • Kvalitná podrážka
  • Nepremokavý zvršok
  • Pevné šnúrky
  • Príjemná stielka
  • Nízka hmotnosť

Kvalitnú podrážku ponúka napríklad firma Salomon. Z ich rady odporúčame obuv Speedcross, ktorá si hravo poradí práve s blativým terénom. Rada s úpravou GTX (Gore-Tex) zaistí nepremokavosť obuvi. Šnúrky Quicklace rýchlo dotiahnete a nepovolia ani o milimeter. Stielka Ortholite zabráni vzniku zápachu a noha je v nej ako v bavlnke. Bonusom je potom nízka hmotnosť bežeckej obuvi. Topánka zároveň podporuje prechod z dopadu do odrazu a výborne drží i v prudkom stúpaní a klesaní. Salomon Speedcross ocenia predovšetkým bežci s užším priehlavkom.

 

 

Na trailovú obuv sa špecializuje i firma Inov-8. Rada X-Talon (pánskedámske) patria medzi najlepšie trailové topánky na svete a právom majú výsadné postavenie na trhu. Výborne sa hodia do mäkkého terénu, hravo si poradia s blatom v kopcoch a podržia nohu na mieste. Podobne je na tom rada Roclite, ktorú už využijete i na nestabilnom kamienkovom podklade, ale i v horách. Hrubý dezén poskytuje vynikajúcu priľnavosť. Oproti Salomon Speedcross sú topánky širšie na priehlavku.

 

 Beh po skalách a po hrebeňoch hôr

Skrátka pravý horský beh so všetkým na čo si spomeniete. Na ten by ste sa už ale nemali vydávať bez patričného vybavenia. Nejde už totiž „len“ o zníženie komfortu, ale o vašu bezpečnosť. Obuv musí mať bezpodmienečne vynikajúci grip na skalnatom povrchu. Volte teda hrubý dezén, ktorý sa bude pomalšie opotrebovávať a podrží nohu na mieste aj pri zlom počasí. Správna bežecká obuv do vyšších pohorí, ako sú Vysoké Tatry alebo Alpy, sa bude svojou stavbou podobať už skôr turistickým topánkam.

Kvalitná bežecká obuv do vysokých hôr sa totiž vyznačuje:

  • Vyššou hmotnosťou
  • Príjemnou stielkou
  • Hrubým dezénom
  • Vysokou priľnavosťou
  • Nepremokavým zvrškom

Výborným príkladom kvalitných bežeckých topánok do hôr je Salomon XA Pro 3D GTX. Obuv poskytuje všetko, čo potrebujete. Tvrdá podrážka s výstupkami v niekoľko smeroch zabraňuje podkĺznutiu pri výbehu do kopca i z kopca. Medzipodošva dokáže spoľahlivo tlmiť nárazy a znižuje tak možnosť poranenia členkového a kolenného, poprípade bedrového kĺbu. Obuv je v porovnaní s radou Speedcross pevnejšia, ťažšia, ale taktiež mnohonásobne odolnejšia. Má špeciálnu úpravu proti okopu a vzorka sa odiera pomalšie.

 

Chybu neurobíte ani pri výbehu vyššie spomínanej obuvi Inov-8 Roclite. Medzipodošva má špeciálnu úpravu, ktorá bráni jej pretrhnutiu. V porovnaní s XA Pro 3D ale nemá tak účinné tlmenie, takže síce môžete ľahšie čítať povrch, ale viac ucítite nárazy.

Výber správnej veľkosti

Správna veľkosť je dôležitá pre každú obuv, pre tu horskú bežeckú to ale platí dvojnásobne. Najlepšie je samozrejme obuv priamo vyskúšať. Pokiaľ nemáte tú možnosť, zmerajte si dĺžku chodidla a volte obuv o 0,5 čísla väčšiu (väčšina firiem vyrába obuv po polčíslach, Salomon dokonca po tretinách). Pri behu v horách je totiž noha o mnoho viac náchylná k odtokom, mali by ste mať preto malú rezervu pre tento prípad.

Dôležitá je nielen dĺžka stielky, ale i šírka obuvi v najširšej časti chodidla.

 

Pokiaľ si stále nebudete vedieť rady s výberom, neváhajte sa na nás obrátiť.






Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422