Porovnať (0)

Blog


Poradňa
Zimné

Ako sa fyzicky pripraviť na zimnú lyžiarsku sezónu?


Lyžiarska zimná sezóna sa blíži kilometrovými krokmi. Pokiaľ bude úspešná rovnako ako tá predošlá, môžeme sa tešiť na dlhé týždne v snehovej rozprávke. Sen každého lyžiara. Ako sa ale na lyžiarsku sezónu pripraviť, aby sme si boli fyzicky schopní užívať zimných radovánok?

 

AEROBNÍ DLHÝ TRÉNING

Alebo tréning, pri ktorom zvládame bez problémov dýchať a zbytočne nezaťažujeme telo laktátom. Zaradiť môžeme beh, plávanie, cyklistiku, in-line korčule, skrátka akúkoľvek aktivitu, ktorú možno robiť nižšou intenzitou po dlhšiu dobu. Tento typ tréningu je vhodný pre zlepšovanie obecnej kondície, získame pre lyžovanie tak dôležitú výdrž. Je vhodné ho zaradiť aspoň 2-3x do týždňa. Telo sa nám po zásluhe odmení - zníži sa nám tepová frekvencia, upokojí dych. A to nie len v pokoji, ale i pri záťaži. Lyžovanie v stope potom pre nás nebude tak namáhavé a zvládneme i o mnoho dlhšie výlety.

 

POSILŇOVANIE

Jednotlivé cviky sa budú líšiť podľa toho, aký typ lyžiara sme. Dávame prednosť zjazdovému lyžovaniu? Je potreba posilniť predovšetkým stehenné svaly. K tomu nám pomôžu drepy, výpady, zanožovanie, prednožovanie. Zamedziť by sme sa mali na dlhšiu výdrž v cviku a skôr pomalšie prevedenie. Začínať by sme mali len s vlastnou váhou. Pre získanie potrebnej sily je vhodné zaradiť viac opakovaní jednotlivých cvikov. Je dobré si cviky rozdeliť do sérií. Posilňovať by sme mali 1-2x za týždeň, telo potrebuje regeneráciu pre obnovenie buniek. Výnimkou je posilňovanie stredu tela (tzv. core) a chrbtových svalov. To môžeme zaradiť i častejšie, ideálne až 6x do týždňa. Tieto svaly držia naše telo v správnom postavení. Ešte viac než pri zjazdovom lyžovaní oceníme posilnené brušné svaly pri bežkovaní v stope alebo skatovaní. Pri bežeckom lyžovaní sa totiž brušné svalstvo aktívne zúčastňuje pohybu. Rovnako tak budeme potrebovať posilniť svaly pletenca ramenného a celkovo hornej končatiny a hornej časti chrbta. K tomu môžeme využiť cviky, ako sú napr. kliky, vzpažovanie s činkami, upažovanie s činkami. Pokiaľ dávate prednosť cvičeniu doma pred dochádzaním do posilňovne, môžete miesto činiek použiť fľaše naplnené vodou. I pre bežecké lyžovanie sa nám bude hodiť posilňovanie dolných končatín, tentokrát by ale malo byť viac zamerané na dynamiku.

 

STREČING

Svaly v našom tele majú svojich antagonistov - tzn. svaly, ktoré plnia opačnú funkciu. Niektoré svaly majú tendenciu k oslabeniu (to sú tie, ktoré potrebujeme posilňovať). Antagonisti majú tendenciu ku skráteniu. Preto, aby telo správne fungovalo ako celok, potrebujeme mať svaly nielen posilnené, ale i dostatočne pretiahnuté. Na strečing preto nezabúdajme a zaraďujme ho do tréningu. Môžeme tak zabrániť napríklad nepríjemným bolestiam chrbta, ktoré pozná nejeden bežkár.

 

VYBIEHANIE KOPCOV

Pre zlepšenie kondičky nám veľakrát pomôže náročnejší terén. Pri bežkovaní taktiež nepôjdeme len po rovinke. Je preto dobré pripraviť naše telo na náročnejší pohyb. Pri opakovanom zaradení kopcov do tréningu sa nám výrazne zlepšia funkcie kardiovaskulárneho systému, ale taktiež získame aspoň základnú odolnosť voči bolesti. Áno, zo začiatku to bude možno trochu bolieť, ale s o to väčšou ľahkosťou nám to potom "pofičí" v zime.

 

ŠPECIALIZOVANÝ TRÉNING

Bojíte sa, že za rok zabudnete správnu techniku lyžovania? Že stratíte ten grif, ktorý Ste ťažko získavali celú zimu? Potom nie je nič lepšieho, než sa venovať technike i v lete. Možností je veľa. Na území Českej a Slovenskej republiky nájdete mnoho pomerne kvalitných cyklociest. Korčuliarsku techniku môžete trénovať i na in-line korčuliach. Je dobré si k nim kúpiť palice, pohyb potom veľmi pripomína korčuľovanie na lyžiach. Pre tých, ktorí to myslia s lyžovaním skutočne vážne, tu sú kolieskové lyže. Lyžovať môžete klasicky i korčuľovaním, a nemusíte sa vzdávať svojho obľúbeného športu ani v lete. Pokiaľ zvažujete ich kúpu, nezabudnite sa pozrieť k nám na e-shop a prípadne sa spýtajte, radi Vám s výberom poradíme.







Adresa predajne

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Ako sa k nám dostanete
Zobraziť na mape

info@actisport.sk
Otváracia doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavreté
 
+421 915 221 019
+420 548 522 422